Kategorier
Blogginlägg

Skatter i norr

Av Britta

Fd. kommunalråd i Arjeplogs Kommun. Modererar samtal, räknar och utreder, leder processer, spanar på samtiden, skriver krönikor och tar styrelseuppdrag.

Jo, man kan ha många åsikter om landets norra del. Att det är här som naturtillgångarna finns. Kassakistan. De pengar på vilka landets välstånd vilar.

Och det är förvisso sant. Det också. Malmen som tas ur marken och vattnet som regnar ner och sen rinner genom kraftverken och skogen som huggs och växer upp igen ÄR väldigt mycket pengar.

Men varför pratar vi aldrig om det finurliga skatteutjämningssystemet? Varför är det för krångligt? Varför bortser vi från det när vi pratar om kompensationen vi vill ha?

Arjeplog får 50 miljoner per år. För att våra kostnader är höga pga av att vi är rätt många gamla. Bland annat.

Jag tror att det är därför att vi inte vill känna oss sedda över axeln. Det är klart att vi vill ha ett erkännande som bidragsgivare till resten av landet och inte som bidragstagare i skatteutjämningssystemet.

Men då kanske vi ska börja där istället. Istället för allehanda uppror och ”nu får det vara nog!!!” Med tre utropstecken.

För det är inte enkelt överallt i Norge fast de har ett annat system. Och det skulle inte vara enkelt i grannkommunen där den outbyggda älven rinner – att leva på sina naturtillgångar. 

Då tycker jag faktiskt att det är fiffigare med det system vi har. Det som Bibeln pratar om: från var och en efter hans förmåga och åt var och en efter hans behov. 

Det gäller bägge vägar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *