Kategorier
Blogginlägg

Varför är det så skrämmande?

Av Britta

Fd. kommunalråd i Arjeplogs Kommun. Modererar samtal, räknar och utreder, leder processer, spanar på samtiden, skriver krönikor och tar styrelseuppdrag.

Funderar på varför reaktionerna på Landsbygdskommitténs förslag låter som om stora städer kommer att utarmas. De höga rösterna får ett genomslag i sina lokal media. Som är våra riksmedia. Och så är bollen i rullning. Som om vi som inte bor i storstäderna bara gnäller. 

Författar ett debattinlägg som i dagarna kan läsas både här och där. Och nu också hos mig:
”Livet för människor i Sverige ser lite olika ut. Vi bor glest, tätt, nära, långt ifrån, i norr eller söder. Våra kommuner ser helt olika ut. Under ett antal år har delar av landet tappat människor och arbetstillfällen. Och när vi har velat prata om saken har vi mötts av höjda ögonbryn och svaret ”ja, men urbaniseringen i Sverige är snabbast i Europa, så ser det ut bara!”. Som om det var en naturlag.

Vilket det inte är. Vi har bara glömt bort att det finns politik att använda.

När jag, som är från en liten kommun, har velat diskutera om inte statens myndigheter kan samverka istället för att dra sig undan, när jag har velat prata om att myndigheter inte nödvändigtvis måste nyskapas i storstadsområdena, när jag har pekat på hur svårt det är att driva en kommun när mängden pengar blir för liten för att kunna ha all kunskap samlad – då har jag mötts av långa blickar, förlägna leenden och argument av typen – ”du ska inte tro att det är så enkelt i stora kommuner heller” eller ”vi hör vad du säger men det där är inte aktuellt att ta tag i”.

Tills nu.

Att tillsätta en parlamentarisk kommitté för att titta på frågor betyder att alla partier är med och jobbar fram förslag. Sådana förslag har större möjligheter att faktiskt gå igenom än om en regering med den ena eller andra färgen lägger egna förslag. Och landsbygdskommitténs förslag för att ge jobb, tillväxt och välfärd är många: 75 stycken. Ett ovanligt samlat grepp som får landet Sverige att börja fylla igen klyftorna mellan stad och land.

Att stockholmsmoderaterna säger nej till flytt av statliga jobb från Stockholm är ingen kioskvältare. Men det är kul att det privata näringslivets predikanter äntligen ser nyttan även av offentliga sektorns tjänster! Att de tidningar som finns i deras närhet blåser upp det som en riksangelägenhet får vi leva med – även om man får det att låta som att vi skulle hota välfärden om alla de jobb som flyttats till Stockholm under en lång period nu flyttas tillbaka. Jag tror inte att alla jobb hamnar i Arjeplog. Jag tror inte att alla jobb hamnar i Norrbotten eller Västerbotten heller. Men jag tror att klyftan mellan stad och land krymper om jobben finns på många olika håll.
Att samma moderater kommer att vara emot översynen av skatteutjämningssystemet som kommittén föreslår kommer inte heller att vara någon överraskning. Man kommer att säga att ”man tar från de kommuner där folk vill bo och ger till de kommuner där folk inte vill bo”. Att fakta är att Danderyds och Lidingös pengar är exakt samma summor som dem som hamnar hos deras närmsta grannar, det kommer man inte att vilja kännas vid. Att pengarna i grunden kommer från de naturresurser som vi gemensamt äger kommer man inte heller att säga. Om detta kan vi prata mycket. Vi som är små producerar samma välfärd, enligt samma kommunallag, som de stora. Om vi inte har pengar nog att göra ett bra jobb är det inte bra för invånarna i landet Sverige. De flesta av oss bor utanför Stockholm.
Att hela landet ska ha samma tillgång till bredband och annan modern infrastruktur är en sån självklarhet att det nästan inte behöver nämnas. Elström ger inte många jobb i gles- och landsbygd. TV-mottagning gör det inte heller. Inte att det finns telefon och inte bredband av god kvalitet överallt. Men vi behöver det ändå. Annars ökar klyftan mellan olika områden. Den minskar inte.

Att angreppen kommer från de större städerna (trots att alla partier varit med och jobbat fram förslagen) är alltså ingen överraskning. Att vi som bor och verkar på de mindre orterna är duktiga på att jobba tillsammans över partigränserna är heller inget stort avslöjande. Och att vi – om vi vill se de här förslagen förverkligade – nu behöver stå på barrikaderna tillsammans behöver man inte vara raketforskare för att räkna ut.”

Ett svar på ”Varför är det så skrämmande?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *