Kategorier
Blogginlägg

Är det så himla nödvändigt med Tillväxt?

Av Britta

Fd. kommunalråd i Arjeplogs Kommun. Modererar samtal, räknar och utreder, leder processer, spanar på samtiden, skriver krönikor och tar styrelseuppdrag.

Här sitter jag och läser ytterligare en rapport. Nördig på det sättet, men det är också bra att se om fakta stämmer överens med det jag ser och tror. Den här handlar om urbanisering och tillväxt och kommunal platsmarknadsföring. Och visst är det ju så, att vi som är små kan verka lite desperata ibland i vår marknadsföring. Men det är också så att tingens ordning är lite mot. Det är inte så enkelt som någon föreslog: ”gör bara så att unga människor vill flytta hit! Det är det vi behöver”.

 

”kommuner som saknar kritisk massa förlorar i aktiviteter och attraktivitet och får en negativ tillväxt medan de kommuner som ligger över ”brytpunkten” drar till sig byggföretag, köpcentrum och entreprenörer. Dessa förhållanden tycks råda oavsett hur kommunernas strategier för att hantera frågor kring attraktivitet, urbanisering och tillväxt såg ut” och ”Attraktivitet följer av att invånare trivs och tillväxtfokus riskerar leda till beslut som i längden missgynnar platsens attraktivitet”

 

Står det i rapporten.

Och det är ju det där med kritisk massa. När de unga invånarna i en liten inlandskommun – inte nödvändigtvis min egen men nära – blir så få att det inte föds så mycket barn längre. Vad gör man då?

Ska vi då sluta producera välfärd? Därför att vi inte kan. Därför att vi inte har den utbildade personalen som behövs. Och därför att vi inte heller har tillgång till de utbildningar som gör att våra småbarnsföräldrar kan utbilda sig på distans, hemifrån.

Nä, hörni. Bättre kan vi i landet Sverige.

För det jag också hör, det är att vi inte längre stillatigande ser på när vi blir avbildade som fånar med snuset rinnande ur mungipan och bössan på axeln med vilken vi skjuter (allt) vilt omkring oss. Att vi inte längre ställer upp på bilden att vi är lite efter.

Men jag vet också att vi har en bit kvar innan vår arbetsmarknad är lika attraktiv (vilket betyder att det behöver finnas mer än ett jobb som passar mig och min utbildningsnivå – så att jag vågar flytta hit och ta det första jobbet – för jag kan byta till nr 2 om det inte var ett drömjobb) som på större ställen. Och att DET behöver vi lite hjälp med. En putt i ryggen. För vi tillhör den hälft av landets kommuner som ”får en negativ tillväxt”. Se ovan.

Lite tillväxt tack. Lite mer nyanserade bilder. Lite bättre kunskaper. Jag berättar gärna.

 

 

2 svar på ”Är det så himla nödvändigt med Tillväxt?”

Intressant – vilken rapport är det? Inte för att det är så mycket nytt som kommer fram men ändock intressant att veta vilken rapport är det denna gången 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *