Kategorier
Blogginlägg

Om kompetensförsörjning och boende

Av Britta

Fd. kommunalråd i Arjeplogs Kommun. Modererar samtal, räknar och utreder, leder processer, spanar på samtiden, skriver krönikor och tar styrelseuppdrag.

Det är lätt att få jobb – om du har rätt kompetens.

Du efterfrågas i kommunerna om du är sjuksköterska, undersköterska, socialsekreterare, fritidspedagog eller lärare. Hotell och restauranger frågar efter kockar och servitörer. Hantverksföretagen behöver elektriker, snickare och fordonsreparatörer. Det är också lätt att få jobb för poliser, ingenjörer, busschaufförer eller lastbilschaufförer.

Den stora utmaningen för många arbetsgivare är just att hitta kompetent personal under de närmaste åren. Därför behöver vi förbättra möjligheterna att utbilda sig i Arjeplog – trots att vi ibland har svårt att fylla hela klasser eller ligger långt från universitet och högskola. Det gör vi genom att gymnasiet får starta flera linjer och genom att förbättra möjligheterna att läsa på distans.

Ska vi klara kompetensförsörjningen behöver vi också mera bostäder. Vi tror att rätt väg är att börja bygga inom åldringsvården, gå vidare till ett bra seniorboende för att på så vis börja skapa en rörelse på boendemarknaden.

Den 28 oktober mellan 13 00-14 00 fikar några av oss på Viltcaféet. Välkommen dit om du också vill prata politik!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *