Kategorier
Blogginlägg

Om att vara långsam i tanken

Av Britta

Fd. kommunalråd i Arjeplogs Kommun. Modererar samtal, räknar och utreder, leder processer, spanar på samtiden, skriver krönikor och tar styrelseuppdrag.

Jag är lite långsam i tanken ibland. När jag möter någon som är antingen väldigt arrogant eller väldigt arg och som översköljer mig med massor med ord och påståenden och egna slutsatser. Då kan jag bli svarslös. Behöva gå hem och fundera. ”Vad SA hen EGENTLIGEN?”
Och då är ju ögonblicket förbi. Svårt att ta upp tråden igen och svara på alla påståenden. ”Du, det där du sa igår…jag har kollat det nu och det var ju inte sant!” Jag gör det ibland, men ofta tar det tid innan jag möter människan igen. Och jag låter det vara.
Det är svårt att skilja ut meningen med det som sägs om det döljs i en massa (för stunden) okontrollerbara fakta. Det kan handla om åsikter om invandring ”vi har ju en massinvandring i det här landet och det är ju därför våldtäkterna har ökat!” Då vill jag VETA. Vad ÄR massinvandring? Hur ser invandringen ut? Jaha, är det för det mesta ”gamla” svenskar och folk från de nordiska länderna som återvänder eller flyttar in? Om hen som pratade om ”massinvandring” hade vetat det, om jag hade kunnat berätta det – hade samtalet sett annorlunda ut då? Har våldtäkterna ökat, eller är det sättet att räkna och antalet ANMÄLNINGAR som har ökat?
Eller, i sociala media, om vems fel det var att två bråkar. ”Hon tog sin fakta från en rasistsajt” ”NÄHÄ, inte ens Expo har kunnat hitta sakfel i vad den sajten skriver om”. När det egentligen, när man funderar lite, kanske finns en annan agenda bakom inläggen. En som inte gillar den politik som förs och som hittar och lyfter fram bara de groteska exemplen på när det blivit fel, den personen HAR JU RÄTT. Det HAR blivit fel. Och när den andre då påpekar att världen också består av andra exempel – och blir påhoppad som lögnare – för allt är ju sant!
Då är det inte lätt att hålla rak kurs. Själv. 
Men kanske, om vi blir duktigare på att se de bakomliggande krafterna. Egenintresset. Det som aldrig förnekar sig. Då kanske vi lättare kan sortera bort de där tusentals orden. Slirande fakta. Och fråga: hur vill du då att det ska vara? Och är du säker på att det inte egentligen ÄR ungefär så redan? Fast media och arga skribenter visar en annan bild.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *