Kategorier
Blogginlägg

”Det är ditt fel att du får stryk”

Av Britta

Fd. kommunalråd i Arjeplogs Kommun. Modererar samtal, räknar och utreder, leder processer, spanar på samtiden, skriver krönikor och tar styrelseuppdrag.

Det här kanske inte håller ihop, hela vägen. Jag vet det. Men när jag – i mitt eget huvud – ska försöka beskriva vad det betyder att rasister och fascister ökar, och när jag hör förklaringarna att ”det beror på att människor inte har förtroende för de etablerade partierna och därför väljer de rasister och fascister”, så blir jag så trött. Mitt i eländet.
Jo, jag hör att bl a på landsbygden i Sverige så känner man sig marginaliserade. Jag är ju en av dem som påtalar bekymren med att främst koncentrera sig på storstadsväljarna (efter att valstrategerna förklarat att det är där som valet avgörs och makten fördelas gubevars).
Jo, jag hör att människor gör kopplingar mellan besparingar i offentlig sektor och invandring (istället för att göra kopplingarna till t ex ökad vårdkonsumtion och relativt färre i arbetsför ålder som ska försörja allt fler).
Jo, jag ser att ”de enkla förklaringarnas tid” är här. Och nu. Och jag ser att de etablerade medierna – i kampen om abbonemang, klick och reklampengar – jagar på så att det vi har framför ögonen bara handlar om vem som har de mest braskande rubrikerna. Och att det alltid är ”den lilla människans” kamp mot etablissemanget som belyses alldeles oavsett om den lilla människan ibland har tvärfel.
Och så förklarar människor omkring mig att vi som är politiker måste:

1) ta debatten – alldeles oavsett om den vi ska ta debatten inte alls har lust alls att själv ta debatten och förklara hur de menar att samhället ska bli bättre genom att vi delar upp människor i olika grupper efter sexuell läggning, religion eller hudfärg.

2) börja satsa på landsbygden, de äldre, skolan, de som är sjuka, osv osv – alldeles oavsett om vi faktiskt redan försöker göra det. Vilket media sällan rapporterar så ingående om.

3) kliva ner från våra höga hästar – vilket jag så gärna gör. Jag visste inte ens att jag hade klivit upp.

4) skaffa oss kunskap om ”vanligt folk” – som om alla jag umgås med är finansdirektörer, kungar och ämbetsmän – och aldrig sjukskrivna, lågavlönade, någon som har lägre formell utbildning eller är gammal. 
Under vilken sten anses jag ha legat och tryckt?
OCH EFTERSOM NI INTE LYSSNAR SÅ RÖSTAR VI MOT ETABLISSEMANGET. HA! SKYLL ER SJÄLVA!
Mhmm. Ungefär lika stringent som: eftersom du är så dum och ful så får du skylla dig själv att du blir misshandlad av mig.
Förlåt. Men så känns det ibland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *