Kategorier
Blogginlägg

”Det går bra för Sverige”

Av Britta

Fd. kommunalråd i Arjeplogs Kommun. Modererar samtal, räknar och utreder, leder processer, spanar på samtiden, skriver krönikor och tar styrelseuppdrag.

Hur kan finansministern säga att det går bra för Sverige när allt vi hör är att kommunen måste spara?
– Sverige är ett land där människor arbetar i privata företag. Mest. Vi har en STOR offentlig sektor – driven av skattepengar – men ALLA jobbar inte där. 
– Företagandet går bra = Sverige går bra.
– Offentlig sektor betalar för vård, skola och omsorg. Mest. Och kraven på vad vi ska leverera ÖKAR hela tiden. Du får banne mig inte samma sjukvård idag som på 50-talet. Inte samma äldreomsorg heller. Och det är klart att det kostar. Och SKA få kosta.
– Vi har en åldrande befolkning. Andelen som är mellan 20-64 minskar om man jämför med de som är äldre än så. Och det är på 20-64-åringarnas skatteinbetalningar som vi driver landet. Samtidigt som vi lägger pengarna på de som är yngre och de som är äldre. 
– Samtidigt är fler i jobb och färre är sjuka = mer skatteintäkter och mindre (försäkrings-)kostnader för att de arbetslösa och de sjuka också ska ha ”mat på bordet” = Sverige går bra
Det är ett pussel med många bitar. Och jag hör att folk har svårt att få bitarna att passa. Det är allvarligt, eftersom jag tror att man tror att ”om det bara var som förr så blev allt bra”. Precis i samma anda som att sommarloven alltid var soliga och varma när vi var små.
– Arjeplogs Kommun kommer alltid att vara tvungna att ”spara” för att behoven förändras. Grundskolan har gått från 400 elever till 240 på en 10-årsperiod. Då ska inte skolan ha lika stor budget. Det är inte att spara. Det är att ge pengar efter behov.
#brittaförsökersägasakerkort

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *