Kategorier
Blogginlägg

Om att GÖRA NÅGOT

Av Britta

Fd. kommunalråd i Arjeplogs Kommun. Modererar samtal, räknar och utreder, leder processer, spanar på samtiden, skriver krönikor och tar styrelseuppdrag.

Kan inte ni politiker se till att det blir fler jobb här?
…frågar alla reportrar vid valen. Och köksbordspåverkarna, de som sitter hemma och VET. 
Gör inte regeringen nånting åt situationen??
…frågar samma reportar. Och samma köksbordspåverkare.
Och ibland har jag sån lust att säga ”jamen vad tror du själv? Startar vi många privata företag i kommunen tror du? Anlägga lite isbanor kanske? Bygga ett hotell? Starta tillverkning av produkten xx?
För det är ju så att det gör vi inte. Vi bara jobbar förutsättningsskapande. Om du vill starta ett företag eller flytta ett företag hit så ska vi se till att det finns mark, lokaler, helst personal och bygglov. En del kommuner är duktigare och har mer resurser. Jobbar mer stringent. Kan möjligen skriva av lite tillgångar till förmån för någon som behöver övertygas. Andra kommuner har inte den möjligheten. Men vi kan jobba med att samhället är trevligt, känns välkomnande, att ungarna får en bred och bra utbildning så att de är redo att ta de där jobben.
Hur skulle egentligen alternativet se ut? Fundera en stund och inkom gärna med svar i punktform.
Regeringen kan peka mot sina bolag och myndigheter. Skaffa sig ett bättre ägarstyrningsgrepp och se till att myndigheterna etablerar sig på fler platser. Så att gracerna sprids. 
Fast nog är det många ministrar som gärna vill visa att de GÖR nånting. Och så inrättas ett litet specialdestinerat statsbidrag. Och läggs till högen som tillslut är så stor att det finns kommuner som slutat söka. För ska man klara att söka alla statsbidrag måste man till slut ha personal anställd bara för det. Och en del hävdar att det då kostar mer än det smakar.
Men när vi kommer till val. Då vill vi gärna säga att vi ”ska se till att det ändå händer nånting”.
Syna det svaret!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *