Kategorier
Publicerat

De är ju inte så många och de bor ju så glest

Av Britta

Fd. kommunalråd i Arjeplogs Kommun. Modererar samtal, räknar och utreder, leder processer, spanar på samtiden, skriver krönikor och tar styrelseuppdrag.

Dagens Samhälle 25 maj 2021:

”De är ju inte så många – och de bor så glest”

Att det blir lite så och så med samhällsservicen får man väl räkna med om man bor i glesbygd – eller? Britta Flinkfeldt (S) skriver om olika levnadsvillkor.

Nu finns ett finfint förslag om att ta bort en månads fågeljakt på våren. Nämligen har dalriporna, som man jagar på hösten, blivit färre. Så då minskar vi jakttiden på fjällripan, som man jagar på våren. Det gör ju ingenting för det påverkar nämligen bara folk som bor i glesbefolkade områden och har flyttat dit för att det var det livet de ville leva. Men de är inte så många.

Och äganderätten till skog. Som ägts av privatpersoner i generationer. Den rätten tar vi bort.  Det är i inlandet som skogen oftare innehåller skyddsvärden – jo, för på andra ställen har man ju huggit ned den skogen redan så nu finns det bara den här skogen att skydda – så då byter vi den mot skog nån annanstans. Där ägarna inte råkar bo. För det är ju inte så många ägare som det är frågan om. Och de bor ju där det är lite glest.

Bredband borde ju alla ha rätt till. Vi lägger ut den frågan till marknaden och sockrar den med lite bidrag! De företagen kommer ju inte att räkna ut att många, steniga mil av fibergrävning kostar mycket pengar att fixa, eller hur? Så varför skulle de vägra bygga både fiber och trådlöst mobilt bredband? Jaha! För att de som bor där borta är så få på så många kilometrar att det blir ju helt olönsamt. Men det gör ju inte så mycket. De är ju så få. De får väl skylla sig själva att de bor så glest.

Post? Nja, visserligen rodde vi ut post en gång i tiden. Punktligt. Men nu, när det finns vägar så blev ju de så fasligt långa så vi sätter en gräns. Det måste bo ett visst antal personer per kilometer väg – annars får de ingen post. Och blir det kallt så får de ingen post heller – vi kan ju inte köra med bil när det är kallt heller! Och de är ju inte så många de som bor där, så det gör väl ingenting. Glest bor de också.

Vill de ha pass och bilprovning också de där glesbygdsborna? Njamensi. Nån måtta får det vara! Snart kommer de att kräva arbetsförmedling och försäkringskassa och skattekontor också. Och det går ju inte. De får helt enkelt själva ta sig dit där den servicen finns. Jaså måste de ta ledigt från jobbet? Tur att de inte är så många.

Men att ta hand om gamla tant Alice, det borde de klara. Hemtjänst i glesbygd är ju en kommunal uppgift så då spelar det ju inte så stor roll om det är kallt eller långt att åka. Synd att de är så få – hade de varit fler och inte bott så glest så hade ju problemet varit enkelt att lösa. Och räddningstjänsten kommer naturligtvis när nån ringer, den är ju kommunal så det får de ordna.

Men se bygga sina hus nära vattnet, där går ändå gränsen! Människor måste ju kunna ta sig ned till stranden när de ska gå ut med sina hundar, har man ändå hört på maken?! Jaha, har de fler sjöar än både folk och hundar? Ja, ja. Men principer är principer. Och det blir ju så när de inte är så många. Och bor så glest. Vad ska vi göra åt det har de tänkt? De borde ägna sig åt att jobba med attraktiviteten i stället!

https://www.dagenssamhalle.se/opinion/debatt/de-ar-ju-inte-sa-manga-och-de-bor-sa-glest/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *