Kategorier
Blogginlägg

Vem ska bevaka våra frågor?

Av Britta

Fd. kommunalråd i Arjeplogs Kommun. Modererar samtal, räknar och utreder, leder processer, spanar på samtiden, skriver krönikor och tar styrelseuppdrag.

Jo, man kan ha ideer om hur man vill att det ska vara. Det har vi väl allihop. ”Arjeplog borde styras som ett bolag!” hör jag, ”alla måste väl ändå ha rätt till fungerande telefon” – fullt rimligt, ”kulturen är viktig för att vi ska vilja bo här” – sant. 

Därför bevakar jag dokumenten. Bland mycket annat som jag gör så bevakar jag hur man skriver i olika dokument. Och tänker, med en amerikansk touch, att ”the devil is in the details”. Att byta ut ett ”bör” mot ett ”ska”. Att skriva ”alla” i stället för ”en stor del”, att skriva ”hela landet” i stället för ”vi”.

För sen, när vi på regional och lokal nivå ska göra verkstad. Då är det så himla viktigt att det står rätt. Inte minst för att pengarna då fördelas efter det som vi varit överens om. Att den där meningen om att ”vi ska ställa krav på lärosätenas samverkan med det omgivande samhället” står där. Inte att vi ska ”stimulera samverkan”. Som i det program som vi ska diskutera och fastställa i helgen på vår, socialdemokraternas, partikongress.

Där finns ett stycke om de statliga myndigheternas lokalisering. Och ett om lokalservice, högskolor och universitet. Jag tycker inte att det räcker att vi skriver ”i möjligaste mån”. Eller ”där människor bor”. Jag vill att det ska stå att ”en övervägande del av de statliga myndigheterna ska lokaliseras utanför storstäderna” och att man tänker på att ”där människor bor” borde förstärkas med ”eller vill bo”.

Sånt ska jag och mina kompisar i partiet syssla med i helgen. Och jag noterar med glädje att debatten ser annorlunda ut nu än för sex år sedan när jag började jobba med det här. Att man nu faktiskt hör från många håll att hela landet ska kunna leva och ha det lika bra som vi har det, vi som bor som jag t ex. 

Är det någon som tror att ”någon annan” annars skulle göra det jobbet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *