Kategorier
Blogginlägg

Om sociala fonder. Och återvinning.

Av Britta

Fd. kommunalråd i Arjeplogs Kommun. Modererar samtal, räknar och utreder, leder processer, spanar på samtiden, skriver krönikor och tar styrelseuppdrag.

Mycket av det utvecklingsarbete vi gör i kommunen följer en genomtänkt (numera i alla fall) linje, och om vi är smarta försöker vi se till att vi harmonierar oss med den s k ”Sammanhållningspolitiken”. Gör vi det så finns vi med i pengaströmmarna. Och det vore korkat att stå utanför. Mycket korkat.

En del av EU-medlen kommer via Socialfonden som används mot arbetsmarknaden, till skillnad mot pengar som används för investeringar eller allmänna utvecklingsprojekt – de pengarna finns i regionalfonderna.

Kommunens utmaning är att – trots att vi är så små – mäkta med att skriva program så att vi kan ta del av projektpengar och genomföra projekt samtidigt som vi gör allt annat som vi ska göra. Vi blir hela tiden bättre på det. Vilket gör mig stolt över utvecklingsavdelningen. Mallig. Det var en bra satsning.

Socialfonderna är inte min starka sida. Vilket jag är lite störd över. Så i morgon åker jag till Skellefteå på en hearing för att lära mig mer.

Ett annat utvecklingsarbete som vi gör är hur vi tar vara på sopor. Förbättringar görs hela tiden, både på återvinningsgården och ute i samhället. Men jag trodde inte att människor såg detta. Eller att man skulle bli så glada över de nya containrarna för plast som kommit ut. Långnäsa på mig. Men det kan jag gott ha. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *