Kategorier
Blogginlägg

Har det betydelse hur vi pratar om saker och vad vi väljer att prata om?

Av Britta

Fd. kommunalråd i Arjeplogs Kommun. Modererar samtal, räknar och utreder, leder processer, spanar på samtiden, skriver krönikor och tar styrelseuppdrag.

Tiggare blir oftare påhoppade – fysiskt – när nya utspel från politiskt, och annat, håll kommer. 

Marika Markovits, vid Stockholms Stadsmission skriver i SvD idag: ”För varje nytt utspel finns en människa som drabbas i form av ett ökande antal kränkande behandlingar. Bespottningar, förolämpningar och fysiska attacker har blivit allt mer vanligt förekommande i vår gatumiljö”

 
Människor klarar inte av att tänka egna, kritiska tankar om de har uppfattningen att världsbilden är en annan (!). 

I Aftonbladet, den 29 maj, i Karin Petterssons krönika: ”Den mänskliga hjärnan har svårt med information som går emot en etablerad verklighetsbild. Den allt starkare berättelsen om samtiden – som bland annat drivs av de högerextrema rörelsernas propagandamaskiner – är att vår samhällsmodell är hotad av mång­kultur. I denna svarta saga står både ekonomi och välstånd på spel när flyktingarna kommer”

Och idag, i tråden till ett gammalt inlägg av Andreas Henriksson (Dagens Samhälle) som handlade om vilka par som blir lyckligast i sitt äktenskap: ”Bara att diskutera utifrån kön visar att feminister inte har en aning om vad de tjattrar om.”

 

Varför gå igång på sånt?

Varför låter jag mig, om och om igen, provoceras av när människor producerar ”egna enkla sanningar” och diskuterar utifrån dem?

(För om man har läst på, bara lite grann, om hur olika människor behandlas bara utifrån kön – och nu bortsåg jag alltså från sexuell läggning, religionstillhörighet, vilket land man kommer ifrån, samhällsklass, mer eller mindre utbildning – vet man ju att just kön har stor betydelse. Och när man vet det – då är det bra mycket enklare att diskutera om man ska försöka göra nåt åt det.)

Jo, därför att om tillräckligt många får höra osanningar och hemgjorda spekulationer tillräckligt ofta, då tror man att det är så och så tycks alla spärrar släppa.

Jag tror att det är därför som flyktingfrågan är så svårdiskuterad. För även om man vill ha åsikter om hur man löser de praktiska frågorna för människor på flykt så kantrar ofta diskussionen till att handla om vem som har rätt att vara här och inte och huruvida flyktingar faktiskt påverkar äldreomsorgen (jo, jag fattar att om man ska välja en vinkel så väljer man den, för den går rakt in i hjärtat på de flesta av oss – fast den inte är sann). Och så har någon fler vid ett tillfälle till läst och sett ”sanningar” som inte är sanna.

Och jag är inte så benägen att bidra till det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *