Kategorier
Blogginlägg

Att göra nånting.

Av Britta

Fd. kommunalråd i Arjeplogs Kommun. Modererar samtal, räknar och utreder, leder processer, spanar på samtiden, skriver krönikor och tar styrelseuppdrag.

Jo, vi har gjort en del. Med de resurser vi haft. Och det finns en hel del kvar att göra. Och förutsättningarna ökar när vi nu hittar en stadga i ekonomin.

Vi har byggt ut förskolan med en avdelning till.

Vi har byggt ett nytt fjärrvärmeverk, i sista stund om du frågar mig, för det gamla höll verkligen på att rasa ihop.

Vi har skapat utrymme för en utvecklingsavdelning – som har fått fart på en hel del projekt (LoNa-pengar som sprids över kommunen, den nya profilen för kommunen, en spännande skiss på ett designprogram, hemsidan har kommit i ordning, vi har fått fart på vår kommunikation, Byautvecklingsprojektet som gjorde att vi fick pris som årets kommun osv)

Äldreomsorgen kommer att se annorlunda ut – det jobbet har bara startat. I vilka lokaler vi ska vara vet vi inte riktigt än, men att vi behöver ta hand om våra resurser bättre – därför att vi vill att alla ska kunna känna sig trygga på ålderns höst. Och behoven ser lite olika ut.

Bostadsstiftelsen gör allt bättre resultat. Inte tillräckligt bra än, men med bl a de energibesparande åtgärder vi gjort och en del annat där t ex hyressättningen får en tydligare struktur så kommer vi att lyckas. Det har hänt mycket i stiftelsen de senaste åren!

Det finns några saker vi inte har levererat än. Kulturskolan är inte på plats, än. De där fina, strandnära (eller i andra bra lägen) tomterna saknar vi ännu (det är kostsamt och lite av ett risktagande men det SKA gå).

Men från företagen får vi allt bättre betyg. Jag är inte nöjd, dialogen kan bli ännu bättre och vi kan göra mer för att gynna företagen på orten (och ändå tänka på att vi hela tiden hanterar Andra Människors Pengar och därför har ett stort kostnadsbegränsningsansvar).

Vi har nyss tagit beslut om bredbandsutbyggnader – vi ska lägga mer fiber ut mot byarna för att möjliggöra bättre kommunikationer, och det ska vi sen fortsätta med.

Men jag kan också tycka att jag har ett stort ansvar för att lämna efter mig en trygg organisation som vågar fatta beslut och som vågar säga emot när de tycker att jag och andra politiker har fel. Jag ska inte säga att det ligger mig varmast om hjärtat (för det är många saker som finns där), men det är grundförutsättningen för att Arjeplog som organisation ska kunna jobba riktigt bra med Arjeplog som kommun.

3 svar på ”Att göra nånting.”

Det är bra att det blir bredbandsutbyggnad i byarna, absolut, för det är inte är inte mycket till uppkoppling utanför tätorten. Men det vore också önskvärt om det hände något beträffande fibernätet i Arjeplog så att det vore attraktivt för fastighetsägare att ansluta sig till nätet. Om jag har förstått det rätt är det varken bra eller prisvärt alternativ i dagsläget.

Nenne o Britta!! Vill bara informera angående datatrafiken ute i byarna, vi I Laisvall har haft fiber i snart 10 år,med hjälp av kommunen och stor egeninsats med grävning och dyl,har idag abb 10/10 med A-net. Med vänlig hälsning Christer W

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *