Kategorier
Blogginlägg

Tillväxt

Av Britta

Fd. kommunalråd i Arjeplogs Kommun. Modererar samtal, räknar och utreder, leder processer, spanar på samtiden, skriver krönikor och tar styrelseuppdrag.

Den här kommunen behöver fler innevånare. Det, eller att vi i Sverige förändrar sättet att hjälpas åt så att alla kommuner kan drivas. Våra intäkter, det som vi betalar skola, vård och omsorg och de gator och vägar som vi är ansvariga för, kommer från skatt som den som är skriven i kommunen betalar – och nästan lika mycket från staten i statsbidrag.

Skattesystemet i Sverige är finurligt. Vi utjämnar intäkterna mellan kommunerna (och med hjälp från staten) utifrån vilka kostnader vi borde ha. Men alla dessa är framräknade PER INVÅNARE, vilket innebär att när antalet invånare blir för litet så blir det tufft att få ihop det. Minst sagt.

Jag tror inte på att slå ihop en ytstor kommun med en annan ytstor kommun eller en fattig kommun med en fattig kommun. Det blir inte bättre eller enklare. Den minskade administration som skulle kunna bli resultatet kan vi skapa ändå.

Kraven på oss som kommun kräver mitt fokus i tre synvinklar:
– attraktivitet och utveckling
– ordning och reda i ekonomin
– den nationella rösten

Jag skulle kunna fylla mina dagar med dagliga beslut och problem som behöver lösas. Men kommunen behöver att jag jobbar med de här tre punkterna också. Av tre olika anledningar. Och den som läser min blogg kommer att se att jag kommer tillbaka till detta. På olika sätt och från olika håll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *