Kategorier
Blogginlägg

Så rakt på sak kanske man inte ska vara i en sån här kommun?

Av Britta

Fd. kommunalråd i Arjeplogs Kommun. Modererar samtal, räknar och utreder, leder processer, spanar på samtiden, skriver krönikor och tar styrelseuppdrag.

Det finns en bild som är ganska gammal och som spaltar upp förväntningarna på en kommunstyrelseordförande. Vad man förväntas leverera.

kso.jpg

Ganska bra bild. Säger ganska mycket om uppdraget. Fast just idag, såhär två veckor före jul när jag är lite trött och sliten så ser jag mest vad som INTE står där. Och så morrar jag lite.

 

Ingenstans står det att ett kommunalråd ska vara kommunchef och hantera de anställda i organisationen. Ingenstans står det att ett kommunalråd ska leka revisor eller springa runt och kolla om alla tjänstepersoner verkligen gör sitt jobb!

 

Ändå finns det i förväntningarna och kommentarerna på daglig basis. ”Du är ju borta så mycket Britta”. ”Du borde nog inte ha så många andra uppdrag!”

 

Nähä!? Förklara för mig vem som annars ska berätta om en liten kommuns förutsättningar!

 

Det är nämligen på det sättet att nästan ingen som jobbar i de nationella eller regionala organisationerna har en bakgrund i en såhär liten kommun. Så hur ska de veta hur ett tänkt lagförslag verkligen slår mot oss? Eller en budgetproposition. Genom de remissvar som vi skriver?

 

Jo, tjena! Så går det inte till! Vi måste vara där och berätta. Vi måste upparbeta kontaktnät. Vi måste påverka med logiska argument som håller ihop. Vi måste visa på hur verkligheten ser ut. För ingen gör det åt oss. Och om någon tror att detta låter sig göras från ett hörnrum på Tingsbacka i Arjeplog så kan de vara så vänliga att stänga munnen och tänka ett varv till!

 

Men så rakt på sak kanske man inte ska vara i en sån här kommun?

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *