Kategorier
Blogginlägg

Jag är lite sur att jag inte sa det

Av Britta

Fd. kommunalråd i Arjeplogs Kommun. Modererar samtal, räknar och utreder, leder processer, spanar på samtiden, skriver krönikor och tar styrelseuppdrag.

Göran Färm skrev: ”helt avgörande att politiker står för tydliga värderingar, som man inte kompromissar om, men att man sedan utifrån denna värdegrund formar kompromisser med andra som delar värdegrunden – även om de står för andra idéer i dagspolitiken.

Jag har fått frågan om varför (s) är så ”taskiga” mot SD och inte bjuder in dem till förhandlingar som vi gör med de övriga.

För mig är svaret enkelt: SD har som folkvalda rätt till samma villkor som alla andra, men det är något annat än att kompromissa med dem om sakpolitikens innehåll. Att jag inte vill ha med dem i förhandlingar om t ex invandringspolitiken beror på att de inte står för samma grundvärderingar som övriga partier, framförallt att de inte står upp för den helt avgörande principen ”människors lika värde”.”

Och jag är lite sur att jag inte sa det själv. Före.

Ett svar på ”Jag är lite sur att jag inte sa det”

Jag kan inte annat än hålla med dig. Problemet vi har i Sverige idag är att vi inte kommer ihåg vår egen historia. Det var ju trots allt cirka 1,5 miljoner svenskar som betalade stora pengar för att undkomma svält och umbäranden under de år som svenskarna utvandrade till bland annat USA och Kanada. Alla togs inte emot med öppna armar, för även på andra sidan av havet så fanns det problem. Bland amerikanarna så ansågs det att svenskarna och irländarna stal jobb från de som kommit tidigare vilket ledde till bråk. Trots allt som hände lyckades de flesta att bygga upp goda liv på de nya platserna. Man räknar med att det idag bor ungefär lika många svenskättlingar i andra länder som svenskar i Sverige.
Idag så tycker vissa att det är fel att dom som idag flyr krig och svält är människor som haft råd att få hjälp på vägen trots att det är helt naturligt att det är de som har bäst utbildning och även ekonomisk styrka som kan fly krig, terror och svält. Tyvärr så kommer alltid de fattigaste och svagaste att bli lämnade kvar.
Invandring kommer att generera till nya idéer, ökat behov av arbetskraft då handeln kommer att öka med ökad befolkning, bostäder och vägar behöver byggas vilket leder till en massa positiva effekter. Det vi i Sverige måste göra är att så snabbt som möjligt låta dessa människor komma in i samhället och utnyttja de kunskaper och utbildningar de har för de vill inget annat än att skapa sig ett så bra liv som möjligt trots att de är långt hemifrån.
Vi som bor i ett av de glesat befolkade länderna i världen kan ju inte på fullt allvar mena att vi inte rymmer flyktingarna. Angela Merkel sa en gång ungefär att gästarbetare hade hjälpt till att bygga upp Tyskland efter kriget och nu skulle invandrarna dra Tyskland ur krisen genom att behovet av bostäder, mat och andra förnödenheter ökar med ökad befolkning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *