Kategorier
Blogginlägg

Att raljera lite sista dagen före semestern

Av Britta

Fd. kommunalråd i Arjeplogs Kommun. Modererar samtal, räknar och utreder, leder processer, spanar på samtiden, skriver krönikor och tar styrelseuppdrag.

Fredag. Möte om folkhälsofrågor. Svårgreppbart begrepp om du frågar mig. Folkhälsa är ju nu en gång för alla inte att äta äpplen och springa mil efter mil. Folkhälsa är rent vatten och läxläsning och känslan av att höra till också. 

Vi är sämst i klassen i Norrbotten. Och vissa kommuner sticker ut mer än andra. I Haparanda är den förväntade livslängden bland män 8 år kortare än för män i Lidingö (eller heter det på Lidingö..?)
Vad har betydelse då? Vad vet vi? Jo, häng med nu (och jag pratar inte om blodtryck och diabetes endast, utan också om hur vi faktiskt känner oss):

Tjänstemän mår bättre än arbetare

Ju längre utbildning man har desto bättre mår man

HBT-personer upplever att de mår dåligt dubbelt så ofta som heterosexuella

Ensamstående kvinnor upplever att de mår sämre än ensamstående män

I Pite Älvdal mår medelålders kvinnor sämre än i de andra älvdalarna i länet
Och så kostar dålig folkhälsa pengar också.

Genast börjar jag filosofera om det där med att uppleva att man mår bra, att själv ha grepp om vardagen. Hur viktigt det har varit för mig att känna lust att gå till jobbet. Att det faktiskt var därför jag pluggade en gång i tiden, eftersom jag hade provat och visste vad jag absolut inte ville jobba med och begrep att det hörde ihop med vilken utbildning jag själv hade.

Jag läste Johan Sjökvists blogg i morse. Om hur vi pratar om oss. http://johansjokvist.se/blog/2015/07/02/ar-det-synd-om-oss-har-uppe/ Han skrev bra och det behöver jag inte skriva om också, men det passar ihop med det jag filosoferar om.

Och sen tänker jag att det finns olika saker man kan göra av ett kommunalrådsuppdrag. Förväntningarna på ett kommunalråd varierar. En del tror att man är chef på kommunen. Vilken man inte är. Det har vi en kommunchef till. Nej, men man är den som pekar ut riktningen, funderar över vilka frågor vi ska lägga vår tid på. Vad som har betydelse.

Om människor ska må bra borde vi jobba med jämställdhet och jämlikhet. Vi borde se till att kulturen blomstrar. Vi måste se till att utbildning är tillgängligt, även i den lilla kommunen. Om människor mår bra får vi – på ekonomspråk, och det kan man använda som en förklaring men inte som ett svar – pengar över till mycket mer. Och hjulen börjar rulla i rätt riktning…

Så då passar det väl bra att så här sista dagen före semestern, raljera ordentligt och utbrista i att: Det är väl en jäkla tur att det är det jag jobbar med. Och sällan från mitt hörnrum på Tingsbacka. Utan på andra ställen, där de andra som också bestämmer finns.

Nu har vi – utan att ens debattera i fullmäktige – enats om en budget för nästa år. Nu börjar vi se att det blir pengar över. Nu ska vi göra mera. Som får människor att se framåt. Och må bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *