Kategorier
Blogginlägg

Vad är demokrati?

Av Britta

Fd. kommunalråd i Arjeplogs Kommun. Modererar samtal, räknar och utreder, leder processer, spanar på samtiden, skriver krönikor och tar styrelseuppdrag.

Återigen ett sånt där blogginlägg som jag bergis får ångra. Som kan dra iväg hur långt av banan som helst. För snacka om att folk har åsikter i ämnet!

Jag är ju den sorten som ser, funderar, och upprörs över när okunskap lägger grunden för åsikter. Hör mig rätt: alla har ju rätt till en åsikt, men när den framförs på ett självklart sätt, baserat på faktafel – eller att man bara väljer att TYCKA SÅ, oavsett om man håller sig till fakta – så blir det svårt. Ungefär som att ha en åsikt om nyanser av färger med en som är färgblind – vi utgår inte från samma fakta…

Demokrati betyder inte att alla människor är med och bestämmer om varje beslut.

Olika länder har olika system för hur demokrati utövas. Förvisso. Och en del länder har inte demokrati. 

Företag är inte demokratiska – de anställda kan inte rösta om företagsledningens beslut på fikarasten och säga att ”nej, det där gillar vi inte så vi vägrar att utföra arbetsuppgiften”. Det finns lagar och avtal och de ska man följa, man ska förhandla och man ska följa arbetsmiljölagarna. Men om jag är VD i ett företag och vi får en ny kund som vill köpa en ny tjänst så är det inget vi röstar om på arbetsplatsen. Så är grundregeln. Att en VD sen ofta väljer att vara lyhörd är en helt annan sak. Ett val.

Klassrummet styrs inte med demokrati. En skolklass kan inte säga till matteläraren att ”nu har vi röstat och vi har bestämt att vi inte vill lära oss algebra och vi är fler än du så vi bestämmer”.

När medborgarna väl (i fria och allmänna val) har valt sina fullmäktigeledamöter – att bestämma över skatter och att anställa folk att leverera ”så mycket som möjligt” – så är det de som bestämmer hur de kommunala frågorna ska skötas.

Folket kan begära folkomröstningar men man kan inte bestämma att kommunen ska följa dem. Kommunen ska följa lagar och avtal. Kommunen kan inte bryta mot gällande lagar därför att man har lust. Och den enskilda medborgaren kan ha åsikter om både ditt och datt, men de kanaliseras genom partierna. Och att det funkar så innebär inte att landet och kommunen inte styrs demokratiskt. Ibland är det oerhört byråkratiskt och långsamt. Men det finns en finess med det också. Som kallas inflytande. Man hinner säga vad man tycker. 

Det finns de som anser att kommunen borde styras som ett företag – men tror ni inflytandet från folket blir större eller mindre då? För vi lyssnar. Vi diskuterar. Vi letar fakta. Och sen fattar vi beslut. Ofta med mer fakta och med större bild än den enskilde. Och då blir den enskilde – som är emot -ofta sur. För den fick inte som den ville. Och så säger man ”här är det då ingen demokrati”.

Och ibland så tröttnar jag på den diskussionen.

Demokrati betyder att vi har rätt att välja dem som ska representera oss. Och demokrati betyder att om vi har valt fel så får vi byta ut dem. Nästa gång som vi får chansen. En del politiker är rädda om sin plats och blir som vindflöjlar, håller med allt och alla för att bli omvalda. En del gör inte så. Du får själv bestämma vilken sort du gillar. Men du får inte vara med och bestämma om allt.

Kan vi åtminstone ha den utgångspunkten i våra samtal?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *