Norran 23 april 2021: Min dotter har bestämt sig för att åka till Frankrike som au pair och vi resonerar om vad hon behöver tänka på. Vi är ju medlemmar i EU. Så behöver hon pass? Hur är det med körkortet, gäller det? Ni vet sådana frågor där svaret bara är en googling bort, men som är bra att ha kollat innan man åker. Jag är stolt och glad och hon kommer att få minnen för livet. Och bättra på sin franska. Men passet? Det går ut under tiden hon ska vara där. Bäst att hon förnyar det. När är det öppet? Hon måste ju åka till grannkommunen, nio mil bort, för att få ett nytt.
När man bor i Sveriges mest glesbefolkade kommun finns statlig service inte alltid på plats. Vi har polis här. Men inte alltid när de behövs så många arjeplogare bryr sig inte ens om att anmäla brott. Vilket gör att statistiken ser så fin ut att vi inte behöver poliser.
Eller när bilen ska besiktas. Här står bilprovningsföretagen inte på rad. Det är länge sedan den fasta anläggningen lades ner och ersattes med en finurlig trailer som kunde ta emot personbilar. Företagen med lastbilar får vackert köra ner till, just det, grannkommunen för att ordna besiktning. Vilket inte bara kostar avgift utan också arbetstid.
Eller när posten ska delas ut. Förvisso får jag inte post i min brevlåda varje dag, jag får helt enkelt inte så mycket vanlig post längre. Men de som bor i byarna förväntas klara sig med utdelning med allt större mellanrum.
Mitt i allt detta förundras jag. Arjeplog är en egen kommun. Man förväntas man klara allt som de andra kommunerna klarar.
Hämta skolbarn i kommunens alla hörn. Laga mat och leverera hemtjänst. Byta blöjor på barn och ta hand om de gamla. Ge eleverna förutsättningar att klara sig i livet – oavsett vilka hemförhållanden de kommer ifrån. Rycka ut och släcka bränder och ta hand om trafikolyckor.
Kommunen är igång 365 dagar om året. Så då är det ju en väldig tur att det är så mycket som är kommunala uppgifter. För vore de statliga så kanske skolbarnen bara fick mat varannan dag.
Nog borde kommuner, stat och region kunna samarbeta bättre. Nog borde pengarna kunna användas smartare och ge mera ”pang”.
Men så har man ju inte brukat göra så det går nog inte? Eller så testar vi. Om någonting funkar i Arjeplog så vet vi att det funkar överallt. Vi är en testkommun sedan 50 år. Och här finns saker att testa.
https://norran.se/asikter/debatt/artikel/arjeplog-en-testkommun-sedan-50-ar/lz207npl